Korvausilma

KorvausilmaLeikkauskuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ratkaisimme tulisijojen veto-ongelmat alipaineistetussa ilmanvaihdossa

Alati tiukentuvat rakennusmääräykset ovat ohjanneet uudisrakentamista vuosi vuodelta energiatehokkaampaan suuntaan. Energiatehokkuuden ehdoilla rakennuksien ilmanvaihto pyritään ottamaan tiukemmin hallintaan ja talot suunnitellaan yhä tiiviimmiksi. Ilmanvaihto suunnitellaan tyypillisesti hieman alipaineiseksi, jotta se ei työntäisi huoneilmankosteutta rakenteisiin.

Samaan aikaan sähkönkulutusta pyritään vähentämään myös uusiutuvan energian käyttöä lisäämällä. Tämä tarkoittaa tulisijojen yleistymistä uudiskohteissa. Varsinkaan sähkölämmitteisiä pientaloja ei ilman tulisijaa enää juuri tehdä. Tyypillisesti puun palaminen modernissa tulisijassa vaatii palaakseen n.

  -10 m³ ilmaa puukiloa kohden.

Tässä muodostuu selkeä ristiriita. Alipaineistetussa huoneistossa ei riitä paloilmaa tulisijalle käytettäväksi, vaan käy juuri päinvastoin. Kun tulisijan syöttöilmakanavat tai tulisijan suuluukun avaa, pyrkii paine huoneistossa tasaantumaan ja hormi toimiikin tuloilmakanavana. Ongelma vain korostuu entisestään, jos huoneiston poistoilmamäärä hetkellisesti kasvaa esimerkiksi liesituulettimen tai keskuspölynimurin toimesta. Ilmanvaihtokoneisiin on kehitetty takkakytkimet sytyttämisen helpottamiseksi, mutta ne on yleensä automatisoitu toimimaan vain n. 10 minuutiksi, eikä tämä aika ole säädettävissä. Monessa tapauksessa tulisija toimii vain sen aikaa, kun takkakytkin on päällä.

Häkävaaran eliminoimiseksi tulisija- ja savuhormistandardeihin on lisätty määräys, että savupellissä pitää olla vähintään 20 cm² aukko. Tämä pahentaa tilannetta entisestään, sillä alipaine vetää hormin kautta noen hajuista ilmaa huonetilaan myös silloin, kun tulisijaa ei käytetä. Tilanteeseen on tarjottu ratkaisuksi esimerkiksi korvausilmaventtiilin tuomista tulisijan läheisyyteen, mutta noen hajun estämiseksi kylmän ilman vuoto huonetilaan pitäisi olla jatkuvaa ja se romuttaisi koko tiiviin matalaenergiatalon periaatteen.

Warma-Uunit on kehittänyt tulisijoihinsa paloilmajärjestelmän, joka siirtää alipaineistetun ilmanvaihtojärjestelmän aiheuttamat ongelmat historiaan. Warma-Uunien tulisija toimii ns. suljettuna järjestelmänä, jolloin paloilma voidaan halutessa tuoda muualta kuin huonetilasta. Tulisija on täysin riippumaton ilmastoinnin asetuksista, eikä liesituulettimen käyttöä lämmityksen aikana tarvitse enää pelätä. Järjestelmä perustuu pitkään kehittämäämme Puupihi-palotekniikkaan. Puupihi-tulisijan nerokas ilmanjakotekniikka on toteutettu niin, ettei huoneilmaa tarvita edes luukun lasinhuuhteluun. Silti lasiluukku pysyy puhtaana palon aikana.

Puupihi-palotekniikan kehitystyössä tähdättiin alun perin hyötysuhteen parantamiseen ja päästöjen vähentämiseen. Palotekniikka perustuu ilmanjakotekniikkaan, jolla paloilma saadaan tarkkaan kohdistettua eri kohtiin palotapahtumassa, paloilma ja -kaasut saadaan tehokkaasti sekoittumaan ja hukkailma saadaan minimoitua. Sama ilmanjakotekniikka loi kuitenkin erinomaisen pohjan myös huoneilmariippumattomalle järjestelmälle. Ainoa asia minkä järjestelmä vaatii, on tuloilmaputki tulisijan alle. Kaikki muu tekniikka on tulisijassa valmiina.