Tärkeä

Varaava tai Kiertoilma?

Valitse takka käyttötarkoituksen mukaan

Modernit varaavat takat ja kiertoilmatakat ovat molemmat tehokkaita lämmöntuottajia. Niiden edut ja oikeat käyttötavat poikkeavat kuitenkin toisistaan.


Varaava takka on erinomainen lämmönlähde säännölliseen jokapäiväiseen käyttöön. Silloin tällöin tapahtuvaan tunnelmapolttoon sitä ei ole tarkoitettu. Moderni kevyt kiertoilmatakka on monikäyttöisempi: se sopii myös tunnelman luojaksi ja satunnaisen lisälämmön antajaksi. Takkaa valitessa kannattaakin auton hankinnan tapaan ensimmäiseksi miettiä oman perheen tarpeita ja toiveita.

Varaava takka sitoo lämmön pitkäksi aikaa suureen kivimassaansa, josta se vapautuu säteilemällä pikku hiljaa ympäristöön. Varaava takka alkaa lämmittää tehokkaasti useiden tuntien kuluttua sytyttämisestä, mutta sen pinta tuntuu pitkään lämpimältä.

Kiertoilmatakalla puolestaan tilan saa nopeasti lämpimäksi, koska takka kierrättää lämmön heti huonetilaan ja viilenee itse polttamisen jälkeen.. - Se, miten kauan itse takka säilyy lämpimänä, ei kuitenkaan kerro mitään sen hyvyydestä, takka-asiantuntija Patrik Aura Vaasan Takkatalosta toteaa. - Tarkoitushan on lämmittää asuntoa, ei takkaa.

- Lämmön leviäminen huonetilaan ei myöskään merkitse, että lämpö katoaisi jonnekin, Aura tähdentää. Rakennuksen eristeiden tehtävänä on estää lämmön karkaaminen ulos.
Koska kiertoilmatakka saa lämmön kiertämään, se pystyy lämmittämään tasaisemmin ja suuremman alan kuin säteilylämpöön perustuva varaava takka.

Yhtä tehokas varaava takka ja kiertoilmatakka tuottavat samoissa olosuhteissa samalla puumäärällä saman verran lämpöä, Aura muistuttaa. Laadukkailla takoilla hyötysuhde on noin 80% tyypistä riippumatta.

Oikea lämmitystapa tärkeä

Varaavaa takkaa tulee lämmittää säännöllisesti kerran-kaksi päivässä tai vähintään joka toinen päivä. Näin takan raskas kivimassa ei ehdi jäähtyä liikaa polttojaksojen välillä. Kullakin lämmityskerralla poltetaan täydellä teholla 800g puuta takan 100 painokiloa kohti. Tämä tarkoittaa esim. 1500 kg painavassa takassa 12 halkokilon eli parin pesällisen polttamista 2-3 tunnin polttojakson aikana. Yli 2000 kg painavaa takkaa voidaan lämmittää kahdessa erässä muutaman tunnin välein. Polttojakson jälkeen pellit suljetaan.

Jos varaavaa takkaa lämmitetään hitaammin, puhtaan ja täydellisen palamisen vaatimaa korkeaa lämpötilaa ei saavuteta. Epätäydellinen palaminen puolestaan synnyttää haitallisia savukaasuja ja nokeentumista. Jo yhden millimetrin nokikerros takan kanavissa vähentää lämmitystehoa 5%.

Kiertoilmatakassa puuta voi polttaa hitaammin ja vaikka pitkin päivää. Siksi se soveltuukin säännöllisen käytön lisäksi myös tunnelman luojaksi ja satunnaiseen käyttöön. Kiertoilmatakassa voi polttaa noin 2-2,5 kg puuta tunnissa niin usein kun haluaa, vaikka ympäri vuorokauden. Moderneissa kiertoilmatakoissa palamista voi myös helposti säätää paloilmasäätimen avulla.

Riittävästi palamisilmaa

Palaakseen puhtaasti ja täydellisesti kaikki takat tarvitsevat runsaasti ilmaa. Teoriassa yhden halkokilon polttamiseen kuluu 4m3 ilmaa, mutta käytännössä sitä tarvitaan luukulla varustetussa takassa 10 m3 halkokiloa kohti. Näin esimerkiksi 10 halkokiloa poltettaessa ilmaa kuluu 100 m3, jotta palaminen on puhdasta ja täydellistä. Tämä vastaa 40-neliöiseen 2,5 metriä korkeaan huoneeseen mahtuvaa ilmamäärää.

Aiemmin riittävän palamisilman saanti ei ollut ongelma, koska vanhat rakennukset eivät olleet yhtä tiiviitä kuin tänään. Nykyisissä tehokkaasti eristetyissä taloissa ja etenkin niissä, joissa on painovoimainen ilmastointi, palaminen vaatii lisäilman järjestämistä takkaan.

Parasta on valita sellainen takka tai uuni, jossa on valmiina palamisilmaliitäntä. Se mahdollistaa ilman johtamisen putkella suoraan tulisijaan niin, ettei synny vuotoja tai lattiavetoa. Kiertoilmatakassa ilmavirtaa säädellään takan paloilmansäätimellä.

Varaavalla ja kiertoilmatakalla erilaiset edut

Varaavat takat ja modernit kiertoilmatakat ovat molemmat tehokkaita lämmöntuottajia. Niiden edut ja oikeat käyttötavat poikkeavat kuitenkin toisistaan.

Varaava takka sopii säännölliseen ja jatkuvaan käyttöön. Kiertoilmatakkaakin voi lämmittää päivittäin, mutta se käy myös silloin tällöin käytettäväksi tunnelman luojaksi tai lisälämmön antajaksi.

Varaava takka sitoo lämmön suureen kivimassaansa ja luovuttaa sitä pikku hiljaa ympäristöön.Kiertoilmatakalla huoneen saa nopeammin lämpimäksi, koska takka alkaa jakaa lämpöä huoneeseen heti polton alettua. - Lämmön nopeampi leviäminen huonetilaan ja takan nopeampi jäähtyminen ei merkitse, että lämpö katoaisi jonnekin, takka-asiantuntija Patrik Aura Vaasan Takkatalosta tähdentää. - Takan tarkoitushan on juuri sisätilojen lämmittäminen; talon eristeiden tehtävänä on sitten estää lämmön karkaaminen ulos.
Se, miten kauan takka säilyy lämpimänä, ei siis kerro mitään sen hyvyydestä, Patrik Aura toteaa. On tietenkin parempi, että takka on kylmä ja huone lämmin, kuin päinvastoin.

Kun teholtaan samanlaisessa varaavassa takassa ja kiertoilmatakassa poltetaan sama puumäärä, ne tuottavat samoissa olosuhteissa täsmälleen saman verran lämpöä, Aura muistuttaa. Laadukkailla varaavilla ja kiertoilmatakoilla hyötysuhde on samaa luokkaa, noin 80%.

Kevyitä kiertoilmatakkoja ei pidä sekoittaa lähinnä sisustuselementteinä käytettäviin hormittomiin sisustustakkoihin.

Lämmitä oikein

Varaavaa takkaa käytetään toisin kuin kiertoilmatakkaa. Varaavaa takkaa tulisi lämmittää kerran kaksi päivässä tai joka toinen päivä säännöllisesti täydellä teholla, jonka jälkeen pellit suljetaan. 2-3 tunnin polttojakson aikana suositellaan poltettavaksi 800g puuta takan 100 painokiloa kohti. Esim.1500-kiloisessa takassa kerrallaan poltettava halkomäärä on 12kg. Jos varaavaa takkaa lämmitetään liian hitaasti tai liian harvoin, puhtaan ja täydellisen palamisen vaatimaa korkeaa lämpötilaa ei saavuteta. Tällöin muodostuu epäpuhtaita savukaasuja, jotka jäävät takan kanaviin. Yhden millimetrin nokikerros alentaa lämmitystehoa jo 5 prosentilla.

Jos halutaan, että takkaa voi käyttää myös silloin tällöin tunnelman luojana tai koleiden päivien nopeana lämmön tuojana tai esimerkiksi satunnaisesti vapaa-ajan asunnolla, monipuolinen kiertoilmatakka on erinomainen ratkaisu. Kiertoilmatakka ei vaadi jatkuvaa käyttöä eikä halkojen tehopolttoa. Siinä puuta voi polttaa myös hitaammin, vaikka läpi vuorokauden. Sopiva halkomäärä on 2-2,5 kg tunnissa.

Riittävä palamisilma

Olipa takka millainen tahansa, riittävän palamisilman saamiseen täytyy kiinnittää huomiota. Se mahdollistaa puhtaan ja täydellisen palamisen, joka pitää luukun lasin ja savupiipun puhtaana. Ellei takka saa tarpeeksi ilmaa, sytyttämisessä saattaa ilmetä ongelmia ja lasiluukku nokeentuu. Käytännössä takkaa lämmitettäessä kuluu noin 10 kuutiometriä ilmaa poltettua halkokiloa kohti. Kun poltat 10 kg halkoja, takka tarvitsee siis noin 100 kuutiometriä ilmaa palaakseen tehokkaasti ja puhtaasti. Saman verran ilmaa on 40 neliömetrin huoneessa, jonka korkeus on 2.5 metriä.

Aiemmin, kun rakennukset eivät olleet niin tiiviitä kuin nykyisin, palamisilma ei ollut ongelma. Nyt ilman saannista on erityisesti huolehdittava. Etenkin taloissa, joissa on lisäksi painovoimainen Ilmastointi, palamisilmaa on järjestettävä lisää . –Parasta on valita takka tai uuni, jossa on valmius palamisilmaliitäntään. Silloin ilma voidaan johtaa ulkoa tulisijaan ilman vuotoja tai lattiavetoa. Ilmavirtausta säädellään tarpeen mukaan takan savupellillä.

Hyviä ominaisuuksia, joita takalla tulisi olla

1. Valurautaluukku

Kestääkseen suurten lämmönvaihtelujen aiheuttamat rasitukset luukun pitää olla valmistettu muotonsa pitävästä valuraudasta.

2. Korkea hyötysuhde

Hyötysuhde ilmaisee takan luovuttaman energian ja poltettavien puiden sisältämän energian suhteen. Contura-takkojen hyötysuhde on jopa 81 %. Kaakeliuunien hyötysuhde on huikeat 87 %.

3. Ruotsalainen laatutuote

Contura-takat ovat laatutuotteita, joita kehittää ja valmistaa ruotsalainen NIBE Stoves. 5 vuoden tehdastakuun ja erinomaisen palvelun ansiosta olet turvattu takan koko eliniän.

4. Clean Burning System

Palamisilma kuumenee erittäin korkeaan lämpötilaan ja ohjautuu lasin sisäpintaan, mikä estää lasin nokeentumisen. Tämän ansiosta tuli näkyy aina huoneeseen.

5. Tehokas kiertoilmatoiminto

Viileää huoneilmaa imetään alakautta takkaan, jossa se lämpiää ja nousee ylöspäin. Jo muutaman minuutin kuluttua lämmintä ilmaa alkaa virrata huoneeseen.

6. Joutsenmerkitty ja CE-merkitty

Useimmat Contura-tuotteet on sertifioitu Joutsenmerkinnän tiukkojen ympäristövaatimusten mukaan. Kaikki ovat CE-merkittyjä, mikä takaa niiden turvallisuuden.

7. Helppo käyttää

Contura-takoissa tarkan tehonsäädön mahdollistava kahva, jolla palamista voi säätää helposti ja tarkasti. Myös luukkuun, arinaan ja tuhkalaatikkoon pääsee helposti käsiksi.

8. Sovitettu Premodul-savupiippuun

Premodul-savupiipujärjestelmä sopii useimpiin takkoihimme ja tulipesiimme ja melkein kaikkiin taloihin. Premodul on paloturvallinen CE-merkitty tuote, jota on saatavana kaikille liitännöille.

9. Puhallin ja lämpövarasto

Lämmitystehon lisäämiseksi moniin Contura-malleihin on saatavana puhaltimia ja erilaisia lämmönvarausratkaisuja.

10. Runsaasti lisävarusteita

Voit täydentää takkasi yhdellä tai useammalla lisävarusteella, kuten pikku-uunilla, lämpöhyllyllä, vetolaatikolla ja pellistä tai lasista valmistetulla eduslaatalla. Sekä takat että pyöreät kaakeliuunit voidaan sijoittaa keskelle huonetta.